El CER alerta que Cal Fideuer, un immoble protegit, podria estar en perill

La taekwondista Sandra Gázquez es proclama campiona de Catalunya
16 de febrero de 2022
La rubinenca Marie Teixidor forma part de la Junta de la Federació Catalana de Rugbi
17 de febrero de 2022

El CER alerta que Cal Fideuer, un immoble protegit, podria estar en perill

Redacció

El Centre d’Estudis Rubinencs (CER) ha alertat que s’estan fent obres a l’interior de Cal Fideuer, un immoble inclòs al catàleg de patrimoni local. Actualment, als baixos de l’edifici, situat al carrer Sant Cugat, 1, hi ha el bar El Manantial, que és on s’estan realitzant les obres. 

El catàleg de patrimoni contempla una protecció parcial de la finca, concretament es protegeix l’àmbit exterior, en aspectes com la volumetria, la formalització arquitectònica, el cromatisme, la coberta o la façana, però no elements del seu interior. Segons Pere Bel, membre del CER, dins de l’immoble es conserven elements del segle XIX de quan era una fàbrica de pasta alimentària. 

Bel explica que la botiga va ser construïda per Josep Aliart l’any 1844. Era una botiga de queviures i carnisseria i va ser una de les primeres fàbriques de pasta de sopa del país, de la marca Ibur. Segons Bel, conserva molts elements de l’època, fet que fa que el local sigui singular i únic. Entre aquests, apunta al soterrani/obrador, on s’elaboraven embotits, cansalada, conserves i pasta de sopa. També destaca l’altell i la barana, les reixes i les columnes com a elements de valor patrimonial. 

El 1891, l’elaboració de pasta de sopa de sèmola i rovell d’ou es va traslladar a un edifici industrial del carrer Sant Jaume, on seguien el model italià, i des d’on la pasta Ibur es repartia per tot el país.

Ja a la postguerra, Josep Espona, amb 20 anys, va adquirir tota la maquinària i va muntar l’empresa Pastas Gallo, al passeig de Les Torres. 

El CER ha comunicat el fet a l’Ajuntament, però aquest de moment no s’ha pronunciat. 

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES