Els jutjats de Rubí deneguen l’ordre de protecció en el 80% de les denúncies per violència masclista

aparcament bici
L’Ajuntament instal·la una vintena d’aparcaments de bicicleta en equipaments i escoles
26 de octubre de 2021
Comença la votació pels pressupostos participatius 2022
27 de octubre de 2021

Els jutjats de Rubí deneguen l’ordre de protecció en el 80% de les denúncies per violència masclista

Manifestació davant dels jutjats de Rubí per protestar contra la sentència de La Manada. / Arxiu

El jutjat de Rubí ha registrat durant el segon trimestre del 2021 un total de 77 denúncies relacionades amb delictes per violència masclista. Totes han estat presentades a través d’atestats policials i amb denúncia per part de la víctima. El 70,5% corresponen a lesions lleus, mentre que el 6% són per delictes contra la llibertat, la integritat moral i la intimitat, el 13% pel trencament de penes i mesures i el 10,5% es corresponen a altres delictes.

Pel que fa a les ordres de protecció, el jutjat de Rubí registra un índex de denegació d’aquestes mesures molt elevat, superior a la resta de ciutats de la comarca i molt per sobre de la mitjana catalana i espanyola. El jutjat només emet ordres de protecció en el 17% dels casos sol·licitats, el que significa que en el 83% dels casos, l’autoritat judicial denega aquestes peticions. A Catalunya, la mitjana de denegacions d’ordres de protecció és del 53%, mentre que a Espanya és molt menor, del 29%.

En relació a la dispensa de l’obligació de declarar, Rubí és el partit judicial on les dones s’acullen menys a aquest dret legal. Es tracta d’un dret que, en alguns supòsits, dispensa les dones de l’obligació de declarar contra els seus agressors.

Així, en els jutjats de la ciutat, només el 4% de les dones s’acullen a aquest dret, mentre que a Catalunya ho fan el 14% i a Espanya el 10%.

Per últim, el jutjat de Rubí també acumula un baix percentatge de sentències condemnatòries. El 5% dels acusats són condemnats i el 3% són absolts. En la gran majoria de casos, el 48%, els fets acaben amb un sobreseïment provisional i en el 35% el cas s’eleva a l’autoritat competent. El 9% tenen altres resolucions. Dels tres partits judicials del Vallès Occidental, el de Rubí és el que té el percentatge menor de sentències condemnatòries, tot i que està per sobre de la mitjana catalana. A Espanya, el 14% acaben amb sentència contra els acusats.

El partit judicial de Rubí engloba les poblacions de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, el que significa que atén una població de 184.107 persones.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *