Els municipis de l’Arc Metropolità es coordinen pel desplegament de les Zones de Baixes Emissions

Una cinquantena de persones es manifesten contra el tracte dels bancs a la gent gran
1 de marzo de 2022
Cal Met Lleó es convertirà en un bloc de pisos, però conservarà la façana
1 de marzo de 2022

Els municipis de l’Arc Metropolità es coordinen pel desplegament de les Zones de Baixes Emissions

Redacció

Representants dels municipis que integren l’Associació de l’Arc Metropolità, entre els quals hi ha Rubí, s’han reunit recentment amb la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Durant la trobada, que va tenir lloc a Terrassa, es van presentar els objectius i principals àmbits de treball de l’associació. Així mateix, un dels temes centrals va ser el desplegament de les Zones de Baixes Emissions (ZBE).

En aquest sentit, l’Arc Metropolità va subratllar la necessitat d’una major coordinació per abordar el plantejament de les ZBE tenint en compte la realitat de la segona corona, però alhora en el marc d’una visió conjunta del territori que eviti nous desequilibris i garanteixi l’equitat del territori. 

L’entrada en vigor de les Zones de Baixes Emissions a municipis amb més de 50.000 habitants estava prevista pel 2023, però la Generalitat està disposada a flexibilitzar el calendari i posposar-ho fins al 2024 o 2025, mentre s’arriba a un consens de país.

 Tal com va explicar el vicepresident de l’Arc Metropolità, Xavier Fonollosa, “des de l’Associació entenem que les Zones de Baixes Emissions i altres polítiques relacionades amb la qualitat de l’aire no es poden plantejar de manera individual perquè el que un municipi fa té efectes en el del costat i a la inversa”. En aquest sentit, Fonollosa va assenyalar que “si volem que les ZBE funcionin i tinguin un efecte real, cal coordinació i criteris conjunts sobre la seva delimitació o el seu funcionament, per exemple. Cal trobar un model capaç d’adaptar-se a la realitat de cada territori i que alhora pugui encaixar en la realitat del país”.

Per la seva banda, el també vicepresident de l’Associació, Pere Regull, va remarcar “la necessitat de fer compatible les mesures per fer front al canvi climàtic amb el progrés econòmic i col·lectiu i és per això que a l’hora d’abordar les ZBE hem de tenir en compte aspectes com la mobilitat vinculada a les activitats econòmiques i empresarials”. Regull també va recordar que, a més, cal veure quines fortaleses i dèficits tenen els diferents municipis pel que fa al transport públic, ja que si s’aposta per reduir el vehicle privat, s’ha de garantir que les persones es puguin desplaçar.

Un altre dels aspectes plantejats durant la trobada han estat els condicionants socials que comportaran les ZBE. I és que el fet d’haver de disposar de cotxes més nous (menys contaminants) per circular per certs àmbits podria plantejar més dificultats a les persones amb rendes més baixes.

A la trobada, l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, va reivindicar el compromís de Rubí amb la lluita contra el canvi climàtic: “Sabem de la necessitat d’implantar aquestes zones. Volem ciutats netes i amables on la ciutadania gaudeixi d’una bona qualitat de vida. Per això ja hi estem treballant i cal que en aquests objectius hi anem tots de la mà”.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES