L’Ajuntament de Rubí subscriu un acord per la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya

Victòria treballada de la UE Rubí davant un Sant Ildefons necessitat de punts
22 de marzo de 2022
Els alumnes d’edRa pinten un mur sobre la diversitat durant la Color Week
23 de marzo de 2022

L’Ajuntament de Rubí subscriu un acord per la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya

Redacció

El govern de Catalunya, representants de municipis de més de 20.000 habitants, entre els quals hi havia el regidor de Mobilitat i Accessibilitat de l’Ajuntament de Rubí, Rafael Güeto, les diputacions i diverses entitats i agents socials han subscrit un acord per avançar en la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya. Es tracta d’un projecte impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. 

El document signat ha de conformar el full de ruta per la millora de la qualitat de l’aire al país, incorporant-se com a principi rector del nou Pla de millora de la qualitat de l’aire a Catalunya. De moment, la iniciativa, que té entre els seus projectes estrella impulsar Zones de Baixes Emissions (ZBE) en totes les ciutats grans del país, ha començat amb mal peu, ja que la justícia ha tombat aquesta proposta, desplegada a l’àrea metropolitana de Barcelona des del 2020 i també a Sant Cugat. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que la regulació no és adequada, però la sentència encara no és ferma i per tant, de moment, la mesura continua vigent. De fet, dies abans de conèixer-se la sentència del TSJC, el govern català havia anunciat una partida de 6 milions d’euros en ajuts als municipis per posar en marxa aquestes Zones de Baixes Emissions. 

Reduir les emissions

L’objectiu global d’aquest pacte per millorar la qualitat de l’aire és reduir les emissions de cara al 2025 en un 15%, especialment en el cas del nitrogen i les partícules en suspensió. Per fer-ho, més enllà del projecte de ZBE, es preveu donar continuïtat a estratègies relacionades amb la informació, la sensibilització i l’educació ambiental, entre altres mesures. 

D’altra banda, el Departament d’Acció Climàtica s’ha compromès a revisar el Protocol d’actuació davant d’episodis ambientals de contaminació, que afecta la conurbació de Barcelona i on està inclòs Rubí. La idea és ampliar aquestes mesures a la resta del territori i unificar la gestió. L’executiu català també s’ha compromès a treballar per aprovar la Llei de Qualitat Atmosfèrica durant aquesta legislatura. 

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES