L’execució del Pla de verd urbà comença millorant el parc de Ca n’Oriol

Els Premis Rubeo d’Or distingiran una seixantena d’esportistes i entitats
22 de noviembre de 2021
Rubí torna a ser la ciutat catalana que més gasta per habitant en llums de Nadal
22 de noviembre de 2021

L’execució del Pla de verd urbà comença millorant el parc de Ca n’Oriol

Una de les accions consisteix en la plantada d’espècies autòctones als talussos. / M.C.

L’Ajuntament de Rubí ha començat a desenvolupar el Pla de verd urbà amb un conjunt de treballs per millorar l’estat del parc de Ca n’Oriol. En total, està previst que durant les properes setmanes es plantin 2.700 espècies arbustives i 32 arbres a l’entorn del parc urbà. 

L’actuació es concentra especialment en els talussos propers a l’avinguda de l’Estatut, on s’està substituint vegetació malmesa per noves espècies autòctones que no necessiten reg.  D’altra banda, s’executarà una substitució d’arbrat al bosc de Ca n’Oriol, amb una plantació de roures i alzines per desplaçar els pins invasors, que impedeixen que creixi de forma correcta el sotabosc.: “Volem introduir espècies que ja són presents i que són pròpies de l’entorn, però cal tenir en compte que és un parc urbà i el que volem és que siguin un espai de transició”, ha explicat el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano. De fet, la intenció del consistori rubinenc és que aquest espai acabi connectant amb l’espai verd de Can Sant Joan i sigui un connector biològic, una portada d’entrada de la ciutadania cap a una gran àrea verda més enllà del propi parc.

L’actuació té un pressupost de 44.000 euros i també inclou la millora dels camins, algun dels quals estan degradats com a conseqüència de les pluges. 

La plantació d’espècies és només una primera part del projecte per millorar el verd urbà. Més endavant, estan previstes accions al parc de la Pau i la Natura i a la zona del Torrent dels Alous. 

Es replantaran arbres viaris

A banda d’això, hi ha prevista una gran acció per replantar arbres a la trama urbana de la ciutat, que està prevista durant aquest hivern: “Som conscients que cal plantar arbres viaris i volem fer-ho durant aquesta temporada. A vegades és difícil ajustar els temps de contractació públics amb la biologia, però ho estem aconseguint, tot i que no podem dir encara quin serà el nombre exacte d’arbres que plantarem”, ha dit Medrano.

Una primera reforma del parc de Ca n’Oriol

L’alcaldessa, Ana M. Martínez, ha aprofitat la presentació dels treballs de millora del parc de Ca n’Oriol per seguir donant detalls sobre la propera transformació del parc, que anirà lligada a la pacificació de l’avinguda de l’Estatut. Algunes de les accions que s’implementaran hauran de servir per integrar de forma més eficaç el parc a la ciutat, millorant-ne els accessos i haurà una altra destinada únicament a la restauració de la zona coneguda com la Bombonera: “Es farà durant la primera fase del projecte estratègic del parc de Ca n’Oriol i l’avinguda de l’Estatut. És una mossegada al parc que cal tornar a l’origen i que després de fer els estudis inicials calculem que tindrà un cost de prop de 800.000 euros”. 

La màxima responsable municipal ha explicat que la millora del parc és una prioritat del govern, però també ha demanat corresponsabilitat a la ciutadania  i civisme per “cuidar entre totes i tots el parc”.