Nou protocol amb més mesures per protegir les residències de gent gran davant la nova onada

gegants rubinencs a la Fira del Món geganter
Representació rubinenca a la XIII Fira del Món geganter, celebrada a Castellbisbal
19 de julio de 2021
Reunió urbanitzacions Sant Jordi Parc i Can Fatjó
Les urbanitzacions se sumen a Sant Jordi Parc i Can Fatjó contra els pisos socials
20 de julio de 2021

Nou protocol amb més mesures per protegir les residències de gent gran davant la nova onada

En l’actual situació epidemiològica d’augment d’incidència en els diferents grups d’edat, els departaments de Salut i Drets socials de la Generalitat han decidit reforçar les mesures de protecció a les residències. En aquest sentit, s’incrementen d’una a tres les PCR setmanals als professionals no vacunats.

Pel que fa als professionals vacunats, se’ls hi farà una PCR per setmana. El nou document també contempla disminuir de 2 a 3 el nombre de visitants simultanis, que hauran de realitzar-se un test ràpid d’antígens (TAR) i seguir les normes de protecció habituals durant la visita. El protocol també recomana que les visites als residents les facin preferentment persones vacunades.

En paral·lel també s’augmenta de 200 a 300 el nombre de places de recurs disponibles per tal que estiguin disponibles per eventuals situacions en les quals una residència afectada per un brot tingui dificultats en sectoritzar els espais i s’hagi de traslladar als residents.

Finalment, es realitzarà un TAR a tots aquells professionals que de forma esporàdica entren a les residències (professionals de perruqueria, podologia, voluntaris, etc.) així com a totes les persones que vinguin a recollir a un familiar per fer una sortida del centre residencial.
El document entrarà en vigor dimarts 20 de juliol.

Personal i usuaris d’una residència de Rubí, en una imatge d’arxiu. / Cedida

Situació a les residències
A data 15 de juliol, del total de 1.028 residències de tot Catalunya només 31 centres (el 3,01%) estan en color vermell, això és, amb casos actius de COVD-19, aparició de nous casos i brot en investigació.


Per contra, 885 centres (el 86,08%) es troben en color verd, això és sense cap cas de COVID-19. La resta de centres, 112 (el 10,89%), es classifiquen amb color taronja, és a dir, presenten casos positius, però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d’espais de la residència.

Cobertura vacunal
Pel que fa a la cobertura vacunal, en residents aquesta és del 96% en primera dosi i 94% 2a dosi. L’alta cobertura és causada per la prioritat que des del principi del procés de vacunació s’ha donat a aquest col·lectiu considerat més vulnerable davant la malaltia i als esforços del conjunt d’equips assistencials del territori per garantir la immunització d’aquest col·lectiu.

Respecte als professionals que treballen als centres residencials també presenten una alta cobertura vacunal, i actualment hi ha un 89% vacunats en primera dosi i 88%, en segona dosi. El 4,01% de les proves de control que es realitzen als professionals han estat positives, mentre que a la població general, aquest percentatge és del 20,18% en els darrers set dies.