Polèmica veïnal per un projecte futur d’habitatge social a Sant Jordi Parc i Can Fatjó

pensions
Els pensionistes reclamen una auditoria de la Seguretat Social
1 de junio de 2021
rrandom
Torna el RRandom per la Festa Major amb Dorian i Oques Grasses com a caps de cartell
2 de junio de 2021

Polèmica veïnal per un projecte futur d’habitatge social a Sant Jordi Parc i Can Fatjó

El centre de la polèmica és aquesta parcel·la, on ara hi ha un aparcament, una xurreria i una petita zona verda.

Un futur projecte per dotar l’Ajuntament d’habitatge destinat a persones amb pocs recursos ha provocat molt malestar entre els veïns de Sant Jordi Parc i Can Fatjó. El consistori va aprovar fa uns dies unes modificacions tècniques per tal de tirar endavant tres projectes per construir edificis destinats a habitatge dotacional, és a dir, per atendre les necessitats més urgents de la població. En total, es contempla la projecció de més d’un centenar de pisos a les parcel·les de la plaça d’Andalusia i l’avinguda Castellbisbal 42 i 78. Una d’aquestes parcel·les és la que actualment està ocupada per una zona enjardinada, un aparcament i una xurreria.

El president de l’Associació de Veïns de Sant Jordi Parc, Ricardo Montalvo, ha explicat que el veïnat no està d’acord amb la construcció d’habitatges en aquestes parcel·les, que havien d’estar destinades a equipaments o zona verda: “Ells diuen que no, però el projecte connota posar els pisos on ara hi ha una zona verda, on fa quatre mesos que han plantat arbres, i també afectarà més de la meitat de l’aparcament”. Montalvo defensa que aquestes parcel·les estiguin reservades a equipaments que el barri necessita i no a més habitatge: “Estem d’acord que cal fer aquest tipus d’habitatge i que és necessari, però hi ha altres llocs per fer-lo” i ha afegit que “aquestes són les dues úniques parcel·les que queden per poder fer un casal de la gent gran o qualsevol equipament necessari”, apunta.

En una reunió que van mantenir els veïns amb l’Ajuntament a la Biblioteca el dilluns al vespre, desenes de persones van protestar mostrant creus i fins i tot un taüt de cartró per simbolitzar la mort de l’aparcament, de la zona verda i dels hipotètics futurs equipaments. La trobada va estar encapçalada per l’alcaldessa, Ana M. Martínez, que en tot moment va defensar que l’aparcament i la zona verda es mantindran. “En cap cas es traurà l’aparcament que hi ha a l’avinguda de Castellbisbal, en cap cas serà un centre de cap classe i en cap cas hi haurà menys zona verda de la que el barri necessita i té. Treballarem per compartir aquestes inquietuds i fent possible la participació dels veïns i veïnes”, va explicar la màxima responsable municipal.

Protesta-veinal
Imatge de la protesta dels veïns. / Facebook SOS Rubí

En aquesta trobada no va ser-hi present la regidora d’Habitatge, Ànnia García, qui lidera el projecte. Segons ha explicat la regidora d’En Comú Podem, es tractava d’una reunió entre alcaldia i l’Associació de Veïns de Sant Jordi Parc. També ha explicat que ella i el seu equip ja s’havien reunit prèviament amb les dues associacions veïnals per explicar-los el projecte.
García ha subratllat que es tracta d’una proposta futura que encara no està pressupostada, però ha explicat que si tira endavant la previsió és traslladar la zona verda i destinar el mateix espai a l’aparcament: “Hem fet una ordenació de la parcel·la i en aquesta reordenació no es perd ni un sol metre quadrat de zona verda perquè es trasllada a un altre lloc, i ni un sol metre de l’espai destinat a l’aparcament”, ha subratllat.

La responsable d’Habitatge ha volgut rebaixar la tensió amb els veïns i ha recordat que es tracta d’un projecte futur i que té unes complexitats que s’hauran de resoldre, com per exemple el fet que la parcel·la on hi ha l’aparcament tingui una torre d’alta tensió i que fins que no es faci el trasllat de la línia no s’hi podrà actuar: “Treballarem perquè es pugui tirar el projecte endavant i amb un temps raonable, però no sabem quan serà (…) i ni tan sols si l’habitatge el construirà l’Ajuntament, la Generalitat o l’Incasòl”. En tot cas, el que sí que ha explicat Ànnia García és que els habitatges que es construeixin aniran destinats al col·lectiu que determini el Pla Local d’Habitatge, que ara mateix són persones joves, però també gent gran.

Enmig de tota aquesta polèmica, el grup municipal de Veïns per Rubí, en un comunicat, ha donat suport als veïns. Una de les crítiques de la formació és que els veïns “no van ser informats prèviament a l’aprovació inicial” i que el govern “del PSC i En Comú Podem ha pres de forma unilateral una decisió que afecta de forma rellevant els dos barris”. A més, assenyala que la construcció d’habitatges “inevitablement” afectarà l’aparcament, que passarà a ser zona verda.