El Mercat Municipal, distingit amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris

Canvis en les línies de bus per evitar la sobreocupació dels vehicles que passen pel Duc de Montblanc
15 de noviembre de 2021
Dos colles geganteres de Rubí participen a Montcada en la 25a Trobada del Vallès
16 de noviembre de 2021

El Mercat Municipal, distingit amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris

Fa més de 100 anys que el mercat es va establir a Rubí d’una forma molt similar a com el coneixem ara. / Arxiu

El Mercat Municipal de Rubí ha estat distingit amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat. L’establiment comercial, dedicat a la venda de producte fresc des del 1910, és un dels 33 comerços i mercats municipals guardonats enguany per la Generalitat de Catalunya. El Premi ha estat concedit després que l’Associació d’Adjudicataris del Mercat Municipal de Rubí presentés la proposta a la Generalitat.

L’objectiu dels guardons honorífics és distingir els establiments comercials i mercats municipals en actiu que durant més de cent anys han ofert un servei de qualitat i personalitzat als seus clients, adaptant-se als canvis en les necessitats de compra de la ciutadania. Els premis estan convocats anualment pel Departament d’Empresa i Treball a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda.

L’acte de lliurament tindrà lloc el 17 de novembre al Palau de la Generalitat i estarà presidit pel president del govern, Pere Aragonès, i pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Enguany, es donaran els premis corresponents a l’edició del 2019 i el 2020, ja que no es va poder fer acte d’entrega per culpa de la pandèmia.

Altres mercats que també han rebut el reconeixement són el de l’Abaceria Central, a Barcelona i el del Vendrell. A més, el Mercat de la Boqueria serà distingit per ser un establiment comercial de més de 150 anys.

Més de 100 anys oferint productes frescos als rubinencs

El Mercat Municipal de Rubí té una antiguitat reconeguda de més de 100 anys, ja que data del 1910 com a espai de venda amb parades disposades per a aquest efecte, amb la instal·lació d’una porxada d’una quinzena de parades posades en renglera que s’havien de desmuntar i netejar al finalitzar el dia. Estava ubicat al centre de la plaça de l’Església, ara Doctor Guardiet, i al centre de l’espai es va muntar un petit recinte circular per poder despatxar el peix.

El 1930, l’Ajuntament va inaugurar un nou mercat, que es va anomenar Mercat Nou. L’edifici era d’una nau, amb coberta, un avantatge que va agradar tant als venedors com als clients. Era un espai amb 27 llocs o taules de mercat i les parets exteriors eren utilitzades pels pagesos que venien els productes que ells mateixos conreaven. En aquesta ubicació, el mercat va estar funcionant més de 20 anys, fins al 1956. El 1957 es va produir una nova reforma: es va construir un mercat de nova planta, de dimensions més grans i, per tant, més dependències, amb cambres frigorífiques ubicades al soterrani. La seva distribució va quedar fixada segons l’arribada a l’edifici: la parada de la natera -que venia nata-, les parades dels carnissers, gallinaires i les parades de verdures, fruita i peix.

L’any 1980 es va tornar a reinaugurar sota el nom Mercat Municipal de Rubí i es va traslladar a l’espai on s’ubica actualment, al carrer de Cal Gerrer.

[adrotate banner=»8