L’Ajuntament elabora un protocol davant la presència de vespes asiàtiques

Roger Margarit
La Festa de Sant Pere continua amb activitats molt variades i bona afluència de públic
28 de junio de 2021
pla igualtat localpres
Presentació pública del Pla d’Igualtat, que inclou una vuitantena d’accions
28 de junio de 2021

L’Ajuntament elabora un protocol davant la presència de vespes asiàtiques

El consistori ha elaborat un protocol d’actuació per gestionar la presència de vespes asiàtiques a la ciutat i ha editat una guia perquè els rubinencs aprenguin a construir trampes biològiques per capturar els insectes. Encara que la vespa asiàtica no és especialment agressiva per les persones, captura moltes abelles i és un problema afegit per l’apicultura.

El protocol està dividit en quatre fases. En primer lloc, en cas de detectar la seva presència o un niu sospitós, cal informar a l’Ajuntament a través del correu electrònic [email protected] o bé a través del telèfon 93 588 70 00. En segon lloc, el personal municipal realitzarà una inspecció física de l’espai i posteriorment avaluaria el risc. Per últim, se senyalitzarà el niu per informar la ciutadania i retirar-lo si així es creu convenient.

La vespa velutina nigrithorax és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Es va introduir a finals del 2004 a França a través d’un contenidor que venia de la Xina. Posteriorment, es va estendre pel sud de país i es calcula que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/h a l’any.

Els adults s’alimenten de líquids dolços, com el nèctar o la mel, i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i altres tipus d’insectes que els adults capturen i transporten als nius. La vespa asiàtica instal·la els seus nius preferentment a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses i aprofita les valls fluvials, evitant les poblacions pures de coníferes.

Efecte en la flora i la fauna

La vespa asiàtica és molt agressiva amb les abelles i això té un efecte sobre les plantes conreades i la flora silvestre, ja que la pol·linització que fan les abelles es pot veure afectada. A més, té un efecte advers en la biodiversitat animal, especialment sobre les espècies invertebrades autòctones, ja que és un nou depredador.