Una nova extractiva d’àrids amenaça 38 hectàrees a la Serra de l’Oleguera

beques menjador
Des de dilluns i fins al 3 de juny ja es poden sol·licitar els ajuts de menjador escolar
18 de mayo de 2022
fira del vi
Rubí celebrarà la primera Fira del vi jove després de la Festa Major
18 de mayo de 2022

Una nova extractiva d’àrids amenaça 38 hectàrees a la Serra de l’Oleguera

Marta Cabrera

L’empresa Tejala SA està tramitant a la Generalitat una declaració d’impacte ambiental i el programa de restauració d’una nova extractiva d’àrids que afectaria 38 hectàrees ubicades a la Serra de l’Oleguera, a la zona coneguda com a Can Riquer. La nova explotació minera porta el nom de Call 300 i suposa una amenaça per l’entorn natural de la zona, que té un alt valor com a corredor ecològic. 

L’Ajuntament de Rubí va anunciar fa uns dies que amb els requeriments rebuts per part de la Generalitat, havia demanat un informe sobre els aspectes ambientals i un estudi d’impacte i integració paisatgística. La intenció del consistori és presentar un conjunt d’informes desfavorables per tal d’aturar l’obertura de la nova activitat extractiva, ja que considera que és una amenaça pel medi ambient. També ha explicat que la redacció d’aquests informes, amb un cost d’11.000 euros, serà exhaustiu i rigorós i que es demorarà un any. A més, pretén incloure els valors naturals, ecològics i paisatgístics, però també la importància social, històrica, productiva i simbòlica de la zona afectada. 

És l’equivalent a més de 50 camps de futbol

L’extractiva es projecta en un àmbit de 38,5 hectàrees, una superfície equivalent a 54 camps de futbol i que en llargària equival a la distància que hi ha entre el Castell de Rubí i el parc de Ca n’Oriol. 

Tejala pretén excavar durant els propers 60 anys en aquesta zona de turons situada entre dos corrents fluvials, el torrent de Can Canyadell i el de Can Pi de la Serra.

Una zona sobreexplotada

La Serra de l’Oleguera és una de les zones forestals de Rubí més degradades per l’activitat humana. Al marge d’un incendi als anys 90, aquest territori comprèn el futur abocador de Can Balasc, l’abocador de Can Canyadell, l’extractiva La Nueve, recentment multada per abocar residus de forma incontrolada, i l’extractiva La Veintidós, que la plataforma Rubí sense abocadors també denuncia com a punt d’abocament de residus. Per si no fos prou, una línia de molt alta tensió travessa tot aquest territori. Tot plegat, en una superfície de poc més de 230 hectàrees a l’oest de la ciutat.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES