Multa de més de 600.000 euros pels responsables dels abocaments a l’extractiva La Nueve

fira de la cervesa
La Fira de la Cervesa Artesana i el Formatge torna a la rambla del Ferrocarril el 13, 14 i 15 de maig
7 de mayo de 2022
premi sambori
Prop de 500 alumnes participen a la Mostra Sambori a Rubí
9 de mayo de 2022

Multa de més de 600.000 euros pels responsables dels abocaments a l’extractiva La Nueve

Marta Cabrera

L’Ajuntament de Rubí ha sancionat amb 630.000 euros, la multa més elevada imposada mai pel consistori, contra les empreses TC Inmuebles y Servicios, Diseños y Viviendas Rubí, Bigues Natura Transports i Movimientos Tres Torres i contra dues persones físiques per la infracció greu comesa de forma continuada entre el 28 de maig del 2019 i el 22 d’abril del 2021 a la finca del paratge de Can Carreras, coneguda com La Nueve. L’administració local considera que aquestes empreses, que formen part del mateix grup empresarial, han abocat de forma incontrolada residus de qualsevol naturalesa infringint un article de la Llei reguladora dels residus. 

Segons informa l’expedient sancionador, en una de les inspeccions es va trobar un volum aproximat de 270 m3 de restes de construcció, restes vegetals, ferros, fustes i altres andròmines coberts de terra. També hi havia a l’entorn de la parcel·la apilaments de restes metàl·liques, alguns turismes avariats o mig desballestats, contenidors i caixes de camió buides i una porxada per aparcar camions i maquinària. 

En el cas de les dues primeres empreses i de les dues persones físiques, l’Ajuntament els ha imposat una multa de 150.000 euros a cadascuna, mentre que a les altres dues companyies, la sanció ascendeix a 15.000 euros en cada cas. 

Retirada dels residus

A banda de la multa, l’Ajuntament requereix a tots els sancionats que en tres mesos executin la restauració del paisatge, és a dir, la retirada dels residus. La resolució dictada pel consistori adverteix que, en cas de no donar compliment a qualsevol de les actuacions i condicions establertes, es podran imposar multes coercitives o s’acordarà l’execució subsidiària.

Rubí sense abocadors diu que és un delicte penal

La sanció imposada pel consistori neix d’una denúncia feta de forma reiterada i continua per part de la plataforma Rubí sense abocadors durant els darrers anys a l’Ajuntament. Davant la manca de resposta, l’entitat finalment va decidir presentar una denúncia a la Guàrdia Civil per un delicte ecològic a finals del 2020, que va obrir una investigació.

«Ja era hora. Són més de 20 anys abocant residus i fent el que els hi dona la gana i l’Ajuntament no ha fet res fins que no ha vingut la Guàrdia Civil»

Rubí sense abocadors valora de forma positiva la sanció, però creu que arriba tard: “Ja era hora. Són més de 20 anys abocant residus i fent el que els hi dona la gana i l’Ajuntament no ha fet res fins que no ha vingut la Guàrdia Civil”, ha explicat Montse Rousse, membre de Rubí sense abocadors. 

A més, la plataforma insisteix que els abocaments incontrolats a La Nueve representen un delicte penal i no administratiu i té dubtes sobre si les empreses acabaran pagant la multa: “És molt probable que es declarin insolvents i que a sobre l’Ajuntament acabi sent qui retira els residus i paga la factura. És un delicte ecològic i com a tal considerem que a banda de la sanció econòmica, ha de comportar una pena de presó”, ha afirmat Rousse.

Rousse també demana a l’Ajuntament que supervisi la retirada de residus per tal que es facin de forma adequada i complint la llei. 

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES